eona.pl

Moda, uroda i styl życia

LifestyleZdrowie

Sprawdź pomysły na szybki obiad do pracy

Sprawdź pomysły na szybki obiad do pracy

Wykonywanie obowiązków służbowych w miejscu pracy bywa mocno angażujące i potrafi pochłonąć nas bez reszty. W natłoku zajęć zazwyczaj popełniamy mnóstwo błędów w odżywianiu się. Złe odżywianie się może mieć negatywne skutki dla naszego organizmu. Może powodować złe samopoczucie i idące w następstwie problemy z efektywnością pracy. Istotną konsekwencją złego odżywiania w długim okresie mogą być też problemy z nadwagą, które często prowadzą nawet do zagrożenia zdrowia. Dlatego nie warto zaniedbywać spożywania zdrowych posiłków w pracy.

Znajdź czas na przygotowanie obiadu

Podstawowym problemem współczesnego świata jest brak czasu. Zaczyna go nam brakować nie tylko podczas pracy. Z brakiem czasu możemy mieć problem także w domu. Natłok obowiązków może sprawiać, że nie zdążymy przygotować obiadu do pracy. W takiej sytuacji zazwyczaj decydujemy się na skorzystanie z gotowych dań z supermarketu. Dania te są zapakowane w efektowne pudełka. Zazwyczaj jednak nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Zdrowe odżywianie należy stawiać wysoko w hierarchii potrzeb. Samodzielne przygotowanie obiadu do pracy powinno odbywać się regularnie każdego dnia. Szybki obiad do pracy można przygotować bez konieczności przeznaczania na to całego wieczoru. Jak to zrobić?

Szukaj inspiracji w warzywach

Na pytanie, jaki lunch do pracy przygotować nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Są jednak pewne zasady, których powinniśmy się trzymać. W okresie letnim należy unikać obiadów na ciepło. Ciepły obiad podany podczas upalnego lata może spowodować uczucie dyskomfortu. Zamiast niego znakomicie sprawdzą się lekkie potrawy oparte na warzywach. Inspiracją może być na przykład sałatka z białym serem w kostkach z dodatkiem warzyw. Do jej przygotowania wystarczy biały ser w kostkach, pomidory koktajlowe i kawałek surowego ogórka. Do przygotowania sosu nada się oliwa z oliwek wraz z niezbędnymi przyprawami, takimi jak pieprz. Przygotowany sos mieszamy z serem i pokrojonymi warzywami. Proporcje składników dobieramy w zależności od potrzeb. Prosta i lekka sałatka, którą przygotujemy w ten sposób, powinna w pełni zaspokoić głód.

Wykorzystaj kuchenkę mikrofalową

W zimie możemy pozwolić sobie na przygotowanie obiadu do podgrzania w kuchence mikrofalowej. Dobrą inspiracją może być ryż z warzywami. Jest to potrawa, którą przyrządzimy szybko i łatwo. Wystarczy do jej przygotowania torebka ryżu i warzywa, którymi akurat dysponujemy. Można sobie pozwolić w tym miejscu na pełną kreatywność. Do nadania odpowiedniego aromatu idealny będzie sos przygotowany z przecieru pomidorowego wraz z ziołami prowansalskimi i odrobiną pieprzu. Gotujemy ryż przy jednoczesnym podsmażeniu warzyw. W momencie, w którym warzywa osiągną odpowiednią temperaturę, trzeba dodać do nich odsączony ryż wyjęty z torebki. Miksturę po krótkiej chwili zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Całość dusimy przez kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Powyższe pomysły na lunch należy traktować jako inspirację. Eksperymentowanie ze składnikami i ich proporcjami może dostarczyć wiele rozrywki w kuchni. Wysiłek włożony w przygotowanie obiadu sprawi jednocześnie, że po nasze pudełko na lunch będziemy sięgać z prawdziwą przyjemnością. Przełoży się to z pewnością na zwiększone zadowolenie z pracy.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.