Żelazo pełni bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie, a jego niedobór może znacząco wpływać zarówno na stan zdrowia, jak i ogólne samopoczucie i wygląd człowieka. Niezwykle istotne jest zatem stosowanie zbilansowanej diety, bogatej w ten cenny minerał.
Żelazo – funkcje i konsekwencje deficytu tego mikroelementu
Pierwiastek określany na tablicy Mendelejewa symbolem Fe jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wszakże to za jego sprawą do wszystkich komórek i narządów transportowany jest tlen. Ponadto żelazo, wspiera układ odpornościowy, funkcje metaboliczne i pracę wątroby. Jest także konieczne, by zapewnić odpowiedni rozwój płodu, ponieważ wpływa na proces budowy układu nerwowego. Jak zatem widać, dostarczanie organizmowi tego mikroelementu jest szczególnie istotne, a jego niedobór, prowadzący do niedokrwistości, może mieć poważne, zdrowotne konsekwencje. Anemia z deficytu żelaza objawia się ciągłym osłabieniem, łamliwością paznokci, wypadaniem włosów i jest widoczna gołym okiem, ponieważ skóra staje się blada i przesuszona. Nierzadko osoby cierpiące na niedokrwistość skarżą się na bóle i zawroty głowy, problemy z koncentracją, kołatanie serca i duszności, a nawet zaburzenia łaknienia. Anemia znacznie utrudnia normalne funkcjonowanie, z racji tego, że człowiek dużo szybciej się męczy, przez co z trudem przychodzi mu wykonywanie codziennych czynności, a także ze względu na osłabioną odporność jest bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje. By uniknąć tych wszystkich uciążliwych dolegliwości warto zatem zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę.
Co ma dużo żelaza?
Nie od dziś wiadomo, że najlepszą formą suplementacji jakichkolwiek minerałów jest po prostu racjonalne odżywianie. Żelazo występuje naturalnie zarówno w produktach mięsnych (hemowe), jak roślinnych (niehemowe). Aby nie musieć obawiać się anemii warto do codziennego jadłospisu włączyć wątróbkę drobiową, chudą wołowinę i wieprzowinę, kaszankę, jaja oraz ryby. Mięsożercy generalnie są mniej podatni na niedokrwistość, ponieważ żelazo odzwierzęce przyswaja się zdecydowanie lepiej niż to pochodzenia roślinnego. Nie oznacza to jednak, że aby uniknąć ewentualnej anemii należy zrezygnować z diety wegetariańskiej, czy wegańskiej. Jarosze mogą spożywać produkty bogate w żelazo niehemowe. Tofu, fasola, czy soczewica jedzone regularnie mogą skutecznie zapobiegać anemii, podobnie jak razowe pieczywo, pomidory, pietruszka, buraki, brokuły, czy różnego rodzaju orzechy. Zatem z produktów pochodzenia roślinnego także można skomponować bogaty w minerały jadłospis.
Choć w ludzkim organizmie występuje zaledwie około 4 gram żelaza, to niedobór tego pierwiastka może okazać się niezwykle niebezpieczny. Warto zatem przykładać szczególną wagę do swojej diety i w sposób naturalny suplementować ten cenny minerał. Jest to szczególnie istotne w przypadku ciężarnych kobiet, małych dzieci i wegetarian oraz wegan, ale tak naprawdę każdy powinien na co dzień spożywać produkty bogate w żelazo.