Pieczywo w wielu domach jest jednym z ważniejszych składników śniadań i kolacji. Kiedy zdecydujemy się na jedzenie śniadania bez chleba, musimy wziąć pod uwagę stan swojego zdrowia. Podczas wyboru zamiennika tradycyjnego pieczywa trzeba określić cel takiej zmiany i nie zapominać o dostarczaniu organizmowi ważnych składników mineralnych i witamin zawartych w pieczywie.
Śniadanie bez chleba – czy warto się na nie zdecydować?
Codzienna dieta powinna być urozmaicona, dlatego, zamiast normalnego białego pieczywa można jeść chleb razowy. Całkowite wykluczenie chleba z diety nie jest konieczne, ponieważ chleb zawiera także witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a są nimi, np. węglowodany dające energię, błonnik wpływający na prawidłową pracę jelit oraz witaminy z grupy B.
Zrezygnowanie z chleba może pomóc w odchudzaniu, ale ważne jest to czym pieczywo zostanie zastąpione. To ile kto powinien jeść chleba i węglowodanów zależne jest od organizmu każdego człowieka, ponieważ każdy ma inną gospodarkę hormonalną i u niektórych mogą występować problemy zdrowotne mające duży wpływ na organizm. Śniadanie bez chleba zalecane jest dla osób mających problemy z poziomem cukru we krwi.
Jak wybrać zdrowy chleb?
W codziennej diecie nie powinno spożywać się białego pszennego pieczywa oraz pieczywa kupowanego w dyskoncie, ponieważ zawiera ono dużo składników chemicznych.
W obecnych czasach łatwo można zastąpić biały chleb jakimś innym, który zawiera składniki odżywcze, węglowodany i witaminy, które korzystnie wpływają na organizm.
Co jeść zamiast chleba?
Chleb zastąpić można na wiele różnych sposobów. Aby zjeść smaczne i pożywne śniadanie, które nie będzie zawierać chleba można przygotować sobie:
– koktajl – może być owocowy lub owocowo-warzywny. Wystarczy wybrać i zmiksować ulubione składniki z wodą, mlekiem lub jogurtem,
– owsianka – to szybki i dobry sposób na ciepłe śniadanie i to bez pieczywa. Do owsianki dodać można orzechy oraz świeże i suszone owoce,
– naleśnik i tortilla – można je przygotować na ciepło lub na zimno ze swoimi ulubionymi dodatkami,
– podpłomyk – to placek z mąki i wody, który można jeść z różnego rodzaju pastami, a także z warzywami,
– chlebek warzywny – jest to chleb, który składa się z jajek, oliwy, przypraw oraz warzywa. Chlebek taki można zrobić z cukinii, dyni, marchewki, pomidorów oraz fasoli. Do warzywnego chlebka użyć można także gryki, kaszy lub komosy ryżowej,
– warzywa – chleb zastąpić można warzywami na ciepło lub zimno. Mogą to być plastry cukinii, do których dodaje się nasiona lub sery i zjeść jak kanapkę,
– kasza – chleb można zastąpić kaszą, którą ugotować można dzień wcześniej, Do kaszy dodać można ulubione surowe warzywa lub pastę z fasoli czy ciecierzycy,
– paluchy jaglane – można je zrobić z reszty kaszy, która została z dnia poprzedniego i zjeść z dodatkami jak kanapkę,
– chlebek gryczany – białe pieczywo zastąpić można pieczywem gryczanym, które wypieczone jest z niepalonej gryki i nie zawiera glutenu.