Strona główna
Dziecko
Tutaj jesteś

Śniadanie bez chleba – czym go zastąpić?

12 stycznia 2022 śniadanie bez chleba

Pieczywo w wielu domach jest jednym z ważniejszych składników śniadań i kolacji. Kiedy zdecydujemy się na jedzenie śniadania bez chleba, musimy wziąć pod uwagę stan swojego zdrowia. Podczas wyboru zamiennika tradycyjnego pieczywa trzeba określić cel takiej zmiany i nie zapominać o dostarczaniu organizmowi ważnych składników mineralnych i witamin zawartych w pieczywie.

Śniadanie bez chleba – czy warto się na nie zdecydować?

Codzienna dieta powinna być urozmaicona, dlatego, zamiast normalnego białego pieczywa można jeść chleb razowy. Całkowite wykluczenie chleba z diety nie jest konieczne, ponieważ chleb zawiera także witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a są nimi, np. węglowodany dające energię, błonnik wpływający na prawidłową pracę jelit oraz witaminy z grupy B.
Zrezygnowanie z chleba może pomóc w odchudzaniu, ale ważne jest to czym pieczywo zostanie zastąpione. To ile kto powinien jeść chleba i węglowodanów zależne jest od organizmu każdego człowieka, ponieważ każdy ma inną gospodarkę hormonalną i u niektórych mogą występować problemy zdrowotne mające duży wpływ na organizm. Śniadanie bez chleba zalecane jest dla osób mających problemy z poziomem cukru we krwi.

Jak wybrać zdrowy chleb?

W codziennej diecie nie powinno spożywać się białego pszennego pieczywa oraz pieczywa kupowanego w dyskoncie, ponieważ zawiera ono dużo składników chemicznych.
W obecnych czasach łatwo można zastąpić biały chleb jakimś innym, który zawiera składniki odżywcze, węglowodany i witaminy, które korzystnie wpływają na organizm.

Co jeść zamiast chleba?

Chleb zastąpić można na wiele różnych sposobów. Aby zjeść smaczne i pożywne śniadanie, które nie będzie zawierać chleba można przygotować sobie:
– koktajl – może być owocowy lub owocowo-warzywny. Wystarczy wybrać i zmiksować ulubione składniki z wodą, mlekiem lub jogurtem,
– owsianka – to szybki i dobry sposób na ciepłe śniadanie i to bez pieczywa. Do owsianki dodać można orzechy oraz świeże i suszone owoce,
– naleśnik i tortilla – można je przygotować na ciepło lub na zimno ze swoimi ulubionymi dodatkami,
– podpłomyk – to placek z mąki i wody, który można jeść z różnego rodzaju pastami, a także z warzywami,
– chlebek warzywny – jest to chleb, który składa się z jajek, oliwy, przypraw oraz warzywa. Chlebek taki można zrobić z cukinii, dyni, marchewki, pomidorów oraz fasoli. Do warzywnego chlebka użyć można także gryki, kaszy lub komosy ryżowej,
– warzywa – chleb zastąpić można warzywami na ciepło lub zimno. Mogą to być plastry cukinii, do których dodaje się nasiona lub sery i zjeść jak kanapkę,
– kasza – chleb można zastąpić kaszą, którą ugotować można dzień wcześniej, Do kaszy dodać można ulubione surowe warzywa lub pastę z fasoli czy ciecierzycy,
– paluchy jaglane – można je zrobić z reszty kaszy, która została z dnia poprzedniego i zjeść z dodatkami jak kanapkę,
– chlebek gryczany – białe pieczywo zastąpić można pieczywem gryczanym, które wypieczone jest z niepalonej gryki i nie zawiera glutenu.

Redakcja eona.pl

Redakcja ona.pl to wspaniałe źródło inspiracji dla rodziców, którzy pragną stworzyć harmonijne środowisko dla swoich dzieci. Na stronie poruszane są również tematy przeznaczone dla ludzi dbających o swój własny styl życia, modę, urodę, zdrowie i udane zakupy.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jak rozwijać kreatywność u dziecka?
Jak rozmawiać z dzieckiem o emocjach?
Jakie cechy powinien mieć dobry przedszkole?

Jesteś zainteresowany reklamą?